„Z szacunku do chleba” to kampania społeczna prowadzona od 2011 r., a jej celem jest propagowanie zdrowego żywienia oraz racjonalnego gospodarowania żywnością. Poprzez działania informacyjno-edukacyjne ma zwiększać świadomość konkumencką u dzieci i dorosłych i pomóc w wypracowaniu odpowiednich nawyków, nie tylko przy przyrządzaniu posiłków, ale także ich przechowywaniu.
15 kwietnia dzieci i młodzież z wrocławskich szkół wezmą udział w warsztatach kulinarnych (w siedzibie Wrocławskiego Centrum Rozwoju Społecznego przy pl. Dominikańskim 6). W Galerii Dominikańskiej natomiast zostanie rozstrzygnięty konkurs dotyczący roli chleba w rodzinie oraz znaczenia tego produku w innych kulturach, a piekarze zdradzą tajniki tworzenia swoich wypieków. Będzie można skosztować tradycyjnie wypiekanego pieczywa, a zespół ludowy Szymanowianie oraz wrocławscy aktorzy przedstawią obrzędy związane z chlebem.
Niestety w ostatnich czasach pieczywo coraz częściej jest marnowane, zamiast trafić do potrzebujących. Nauczmy się razem, jak zapobiegać temu problemowi, mądrze kupować i pomagać innym.
Organizatorem wydarzenia i kampanii społeczenej jest Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego we współpracy z Galerią Dominikańską.
Więcej informacji: wcrs.wroclaw.pl i facebook.com/RozwojSpoleczny