wroclaw.pl strona główna

Sport Speedway Grand Prix Polski 2025. Zmarzlik czy Kurtz?

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Nagrodzeni za zdrowe żywienie dzieci

Nagrodzeni za zdrowe żywienie dzieci

Data publikacji: Autor:

Edytuj w ACMS

Naturalne koktajle warzywne i owocowe, pełnoziarniste pieczywo i ciastka, zupy i drugie dania bez glutaminianu sodu, woda mineralna i niesłodzone soki  zamiast sztucznych napojów gazowanych – a wszystko po to by dzieci zaczęły jeść zdrowo. Coraz więcej wrocławskich szkół i przedszkoli stawia na zdrowe żywienie. W stołówkach i sklepikach. 

Reklama

We wtorek 28 kwietnia podczas uroczystego spotkania w sukiennicach przedstawiciele Urzędu Miejskiego wręczyli najlepszym placówkom certyfikaty zdrowego i racjonalnego żywienia. Łącznie otrzymało je 26 szkół i przedszkoli. Najwięcej certyfikatów, bo aż 23 przyznano dla stołówek, resztę dla sklepików.

To efekt pilotażowego programu „Smacznie, zdrowo, wartościowo”, który w styczniu 2014 roku zaczął realizować miejski Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych we współpracy z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego. W ramach tego projektu jednostki oświatowe mogą bezpłatnie korzystać ze wsparcia specjalisty ds. żywienia.  

Zmieniają jadłospis i ajentów

W ramach programu w 21 przedszkolach i 29 szkołach zatrudniony przez magistrat specjalista ds. żywienia pomaga zmieniać asortyment w sklepikach szkolnych oraz żywienie w stołówkach przedszkolnych i szkolnych zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia. Placówki, którym uda się wprowadzić wszystkie zmiany zalecane przez specjalistę ds. żywienia otrzymują certyfikat zdrowego i racjonalnego żywienia. Zmiany polegały nie tylko na zmianie jadłospisu czy asortymentu w sklepikach szkolnych, ale pociągały często zmianę ajenta lub cateringu.

- Doskonałym przykładem udanych zmian jest stołówka w Szkole Podstawowej nr 98 i sklepik w Gimnazjum nr 2 na Psim Polu, które stały się ulubionymi miejscami uczniów i nauczycieli.  Poza tym ajenci włączyli się w życie szkoły proponując np. warsztaty kulinarne dla uczniów i nauczycieli – opowiada Magdalena Słonecka-Kołpa z Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych. Przedstawiciele urzędu podkreślali, że są pod wrażeniem pomysłowości  wyróżnionych placówek.

W grudniu zostały wręczone pierwsze certyfikaty dla 8 stołówek przedszkolnych, 5 stołówek szkolnych i 2 dla sklepików szkolnych.

Zdrowe żywienie w szkołach 

Miasto stawia na zdrowie

Wprowadzenie zdrowego żywienia w placówkach edukacyjnych to jeden z ważniejszych priorytetów miasta na najbliższe lata. Działania związane ze zdrowym żywieniem w placówkach zostały zainicjowane w 2010, m.in. poprzez realizację programu „Smak zdrowia” przez Wydział Zdrowia Urzędu Miejskiego we współpracy z Wydziałem Edukacji. W następnych latach doszły kolejne programy, m.in. „Uczeń w formie”, czy „Nasze marzenie – zdrowe jedzenie”. Aby zwiększyć skuteczność działań programy łączono z badaniami przesiewowymi uczniów, konsultacjami lekarza, dietetyka, psychologa i rehabilitanta dla dzieci z nadwagą i otyłością.

W ramach wprowadzanych zmian dyrektorzy szkół zaczęli wyposażać kuchnie w piece konwekcyjno-parowe. Na razie 21 placówek ma takie piece. Dzięki temu gotowanie, blanszowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie stało się łatwe i przede wszystkim zdrowe, gdyż ogranicza zużycie tłuszczu o 90 proc. Z informacji dyrektorów jednostek posiadających tego typu urządzenie, dzieci chętniej spożywają przygotowane w nim potrawy, niż te wykonane w obróbce tradycyjnej. Dlatego też Urząd Miejski sukcesywnie będzie wyposażał pozostałe placówki w piece konwekcyjno-parowe.

W przeciągu 4 lat w programach miejskich poświęconych zdrowemu żywieniu uczestniczyło ponad 57 300 uczniów oraz około 2 tys. nauczycieli.  

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama