27 stycznia czternastu wrocławskich barmanów zmierzy się „na koktajle” przygotowywane na bazie piwa i cydru. Nietypowe składniki wymagać będą od uczestników niebywałej kreatywności, a zwycięskie receptury być może zagoszczą na stałe w menu wrocławskich klubów.
Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, konkurs ten jest pierwszym w historii, w którym rolę podstawy koktajli przejmują piwo i cydr. Uczestnicy, łącząc te szlachetne składniki z innymi – jak soki, likiery, wódki, rumy, whisky, syropy i owoce – przedstawią ich nowe oblicza i zaskoczą wyrafinowanymi smakami tych trunków.
Oceny zawodników – którzy wystąpią w dwóch konkurencjach (koktajl na piwie i koktajl na cydrze) – dokona jury, biorąc pod uwagę: walory smakowe, aromatyczne i wizualne stworzonych miksów, a także sposób ich wykonania oraz kreatywność autorów. O zwycięstwie zdecyduje ilość zdobytych punktów.
Oprócz obserwacji barmańskich trików i degustacji koktajli, na gości czeka specjalna atrakcja – pokaz Fun Lab.
Konkurs rozpocznie się o godz. 16.00. Klub Turbulencja, pl. Teatralny 1.
MaWi