wroclaw.pl strona główna

MPK 100 nowych autobusów dla MPK. Co to będą za pojazdy?

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Festiwal kulinarny Delicje Regionów już wystartował! Zobacz, dlaczego warto tam się wybrać [DUŻO ZDJĘĆ]

Nie odkładaj głosowania!

Przedramie z zegarkiem

Do zakończenia głosowania zostało:

Banner wbo Banner wbo Zagłosuj na jeden z projektów Wrocławskiego budżetu Obywatelskiego w 2024r

Festiwal kulinarny Delicje Regionów już wystartował! Zobacz, dlaczego warto tam się wybrać [DUŻO ZDJĘĆ]

Data publikacji: Autor:

Edytuj w ACMS

Mnóstwo rodzajów serów, przetwory, miody, chałwy i inne słodycze, alkohole oraz inne przysmaki z różnych regionów Polski i nie tylko, a do tego mnóstwo atrakcji, z kulinarnymi pojedynkami i gotowaniem na żywo włącznie – na wrocławskim Rynku właśnie wystartował nowy festiwal kulinarny Delicje Regionów. Będzie trwał do niedzieli.

Reklama

W ciągu trzech festiwalowych dni można spróbować najróżniejszych pyszności. Zobaczcie niektóre z nich w naszej galerii zdjęć! 

Dla każdego coś dobrego

Są wśród nich te, które znamy i kochamy (np. pierogi, soki, obwarzanki, oscypki, chałwy), frykasy o niecodziennych recepturach (np. dżem z tysiąca papryk, tort chlebowy z pstrągiem, lody z owczego mleka), a także specjały dla odważnych (np. chipsy ze świerszczy, ślimaki z masłem czosnkowym). Każdy znajdzie coś dla siebie!  

Galeria zdjęć

Na stoiskach można znaleźć także alkohole: piwa, wina, cydry, giny.

Pojedynki kulinarne i gotowanie na żywo

Możliwość degustowania pyszności to jedno, ale festiwal Delicje Regionów to także kulinarny pojedynek w wykonaniu Julki Cymbaluk, zwyciężczyni 2. edycji MasterChef Junior oraz  Kuby Tomaszczyka, zwycięzcy tegorocznej edycji MasterChefa dla dorosłych, pokazy gotowania w wykonaniu blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana („Gotuj z Gruzinem”), Bartosza Snecza Dębskiego („Snecz Gotuje”), Wojciecha Harapkiewicz, szefa kuchni restauracji Boreczna  i Łukasza Majchrowskiego, autora bloga kulinarnego food, a także koncerty, opowieści i dyskusje.

Regionalnie i światowo

Wydarzenie jest organizowane w ramach międzynarodowej Sieci DELICE, promującej m.in. skracanie drogi „od pola do stołu” oraz postawę „less waste”. Sieć zrzesza zaledwie 31 miast z 5 kontynentów (m.in: Lizbonę, Bordeaux, Barcelonę, Brukselę, Madryt, Lipsk, Rygę, Montreal, Chicago czy Buenos Aires) a w ubiegłym roku Wrocław został do niej przyjęty jako pierwsze miasto w Polsce.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama