wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 09:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Czy „Zgotują sobie sukces”?

Dwaj uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu zakwalifikowali się do półfinału 5. edycji prestiżowego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”. Będą walczyli o nagrodę główną – 10 tys. złotych, nagrody dla szkoły i nauczycieli – już dziś i jutro w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie.

Igor Antoszewski i Michał Wester uczą się zawodu kucharza w czwartej klasie Technikum nr 9 w ZSG, a do konkursu przygotowywali się pod okiem Teresy Szewczak – nauczycielki technologii gastronomicznej i zajęć praktycznych.

Jak zapewnia dyrektor ZSG Krystyna Szumilak, udział w konkursach gastronomicznych to dla wychowanków jej szkoły nie pierwszyzna. –  Uczniowie mają wiele sukcesów na swoim koncie – mówi pani dyrektor i wymienia – między innymi:  I miejsce w  II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet” (Michał Wester i Martyna Osłowska) i I miejsce w III edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem ci, skąd jesteś” w listopadzie ubiegłego roku, II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Dolnośląsko-Dolnosaksońskim – „Partnerstwo, które smakuje” (Igor Antoszewski , Michał Wester i Karolina Gawron), jak również II miejsce w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia w Skoczowie podczas XI Regionalnych Dni Rybactwa (Igor Antoszewski i Michał Wester). Oba konkursy odbyły się we wrześniu bieżącego roku. 

Konkurs „Zgotuj sobie sukces” jest jedynym w skali kraju skierowanym do młodzieży, w którym ocenia międzynarodowe jury z udziałem członków Światowego Stowarzyszenia Kucharzy – podkreśla Grzegorz Kazubski, szef Centrum HoReCa w MAKRO, koordynator konkursu i członek profesjonalnego jury oceniającego zmagania młodych kucharzy. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych uczestniczyli już w I i III edycji tych zmagań i każdorazowo wrócili z tych zawodów z najwyższymi laurami. W pierwszej odsłonie konkursu wzięli udział Krystian Skwierz i Agata Nicpoń, w trzeciej edycji natomiast –  Michał Sławik i Mateusz Kowalski. Mamy więc nadzieję, że i w tym roku to, co uwarzą zdolni młodzi wrocławianie, najbardziej zasmakuje wymagającemu jury.  

– Jeśli chodzi o potrawy w półfinale, nie wiadomo, co będą gotować nasi uczniowie – mówi dyrektor ZSG. – Otrzymują oni bowiem tzw. czarną skrzynkę z produktami i gotują to, co im podpowie twórcza inwencja – wyjaśnia Krystyna Szumilak.

Życzymy więc bardzo smacznej inwencji.

Małgorzata Wieliczko

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama