wroclaw.pl strona główna

ALERT! Uwaga, duża awaria prądu we Wrocławiu. Lista ulic. Aktualizacja: awaria zakończona

  1. wroclaw.pl
  2. Akademicki Wrocław
  3. Aktualności
  4. Grill lawowy czy wodny? Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego uczą się obu technik. Zobacz ich kuchnię

Nie odkładaj głosowania!

Przedramie z zegarkiem

Do zakończenia głosowania zostało:

Banner wbo Banner wbo Zagłosuj na jeden z projektów Wrocławskiego budżetu Obywatelskiego w 2024r

Grill lawowy czy wodny? Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego uczą się obu technik. Zobacz ich kuchnię

Data publikacji: Autor:

Edytuj w ACMS

Pracownia technologii gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym to kuchnia z 8 stanowiskami do indywidualnej pracy, 3 piecami konwekcyjno-parowymi, 3 grillami i wieloma innymi urządzeniami. Zobacz zdjęcia obecnej kuchni oraz przestrzeni, w której od listopada będą gotowali studenci.

Reklama

Co robią studenci w pracowni technologii gastronomii na UPWr? Gotują. A do dyspozycji mają osiem stanowisk do indywidulanej pracy. Każde z nich wyposażone jest w kuchenkę elektryczną, lodówkę do przechowywania składników w czasie gotowania oraz szafki z przyrządami, które kucharz powinien mieć pod ręką.

Oprócz tego do dyspozycji studentów są specjalistyczne urządzenia – zobacz zdjęcia wraz z opisami.

Kto gotuje na Uniwersytecie Przyrodniczym?

Po pracowni technologii gastronomii oprowadzał nas dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka. Opowiadał o pracy w kuchni, poszczególnych urządzeniach i kształceniu na UPWr.

Nie można być dobrym dietetykiem bez wiedzy technologii, dlatego w kuchni oprócz studentów technologii żywności i żywienia człowieka pracują też studenci żywienia człowieka i dietetyki, jak i studiów podyplomowych: żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna innych kierunków.
dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka

Nowa kuchnia już w listopadzie

Jednak obecna pracownia technologii gastronomii niedługo pójdzie w zapomnienie. W 2018 r. ruszył projekt wybudowania nowej kuchennej: większej i znacznie nowocześniej wyposażonej. Przestrzeń jest już gotowa, teraz trwa kompletowanie urządzeń, z których będą korzystali studenci.

Galeria zdjęć

Nowa kuchnia powstaje w ramach CIT-u, czyli Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wartość inwestycji wynosi 130 mln zł, z czego 70 mln zł to środki unijne.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama